Ostrov - Sigríður Hagalín Björnsdóttir, 1974- (Fobos, 2019)
Mrazivý dystopický thriller islandské autorky nám ukazuje děsivou budoucnost plnou strachu, chaosu a beznaděje. V okamžiku, kdy se svět navždy změnil, se chtěli Hjalti a María rozejít - to však přestává být podstatné. Island se ocitá v izolaci, bez elektřiny, bez spojení s okolím a bez informací. Najednou je důležité hlavně přežít, najít dostatek potravy, bezpečí a přístřeší. Stát přestává fungovat, společenská hierarchie se mění a záchrana není v dohledu. Ostrov se stává novým světem, kde začala platit nová pravidla a hranice společensky přijatelného se stále posouvají. Bez spojení se zde ocitly i tisíce turistů a přistěhovalců, pro které zde není dostatek domovů ani potravin, a následkem toho sílí i nacionalismus...