Kuchařka české a moravské vesnice : Strážnicko, Podchlumí, Poorlicko /

Kuchyně našich předků v oblasti Podkrkonoší (Podchlumí) a Poorlicka nabízí netušené množství dnes již možná zapomenutých a neznámých receptů. Pokrmy bývaly jednodušší a jednotvárnější. O tom, co se bude v chalupách vařit, rozhodovalo především roční období. Nejvíce se v podhorských oblastech vařily...

Celý popis

Další autoři: Hrdoušek, Vít, 1972-, Petyniak, Otmar, 1967-
Médium: Kniha
Jazyk: Czech
Vydáno: [Česko] : Nad Orlicí : 2011
Témata:
Conspectus: 641
Tagy: Přidat tag
Žádné tagy, Buďte první, kdo otaguje tento záznam!
Shrnutí: Kuchyně našich předků v oblasti Podkrkonoší (Podchlumí) a Poorlicka nabízí netušené množství dnes již možná zapomenutých a neznámých receptů. Pokrmy bývaly jednodušší a jednotvárnější. O tom, co se bude v chalupách vařit, rozhodovalo především roční období. Nejvíce se v podhorských oblastech vařily a podávaly polévky a pokrmy z brambor. Významnou úlohu ve stravě místních obyvatel měly houby. Masa bylo mezi obyčejnými lidmi málo, proto se připravovalo jen zřídka, především při svátečních příležitostech. Obě oblasti nám dnes nabízejí nejen krásnou přírodu, ale i kulinářské dědictví plné svérázných chutí a vůní, které stojí za to uchovávat. Vyzkoušet kulinární dědictví všech tří regionů bude určitě pro každého kuchaře amatéra i profesionála a koneckonců i strávníka zajímavé a věříme, že mezi uvedenými recepty najdete své oblíbené, které se stanou pevnou součástí vašich receptářů a kuchyní. Samozřejmě ve všech třech oblastech můžeme najít téměř totožné nebo jen mírně odlišné recepty - ukázkovým příkladem je kucmoch, na jehož přípravu můžete najít jen v běžně dostupných zdrojích desítky variant receptů. Určitě nechceme tvrdit, že právě ten náš recept je "ten pravý", ale snažili jsme se, aby recepty, které byly použity, pocházely od babiček a kuchařek z rodin, kde se předávají v nezměněné formě z generace na generaci už od nepaměti. Ale najdete tu i inovace a způsoby vhodnější pro naši rychlejší a profánní dobu. Snad naše "tradiční jídla z Moravy a Čech" alespoň trochu napomohou tomu, že tato kontinuita nebude přerušena. Přejeme Vám dobrou chuť!
Popis jednotky: "Venkovské tradice v krajině"
Poděkování patří všem lidem, co vařili a pomáhali s přepisem či sběrem receptů.
Fyzický popis: 125 stran : barevné ilustrace, fotografie ; 21 x 25 cm
ISBN: 9788026079965