Kuchařka české a moravské vesnice : Strážnicko, Podchlumí, Poorlicko /

Kuchyně našich předků v oblasti Podkrkonoší (Podchlumí) a Poorlicka nabízí netušené množství dnes již možná zapomenutých a neznámých receptů. Pokrmy bývaly jednodušší a jednotvárnější. O tom, co se bude v chalupách vařit, rozhodovalo především roční období. Nejvíce se v podhorských oblastech vařily...

Celý popis

Další autoři: Hrdoušek, Vít, 1972-, Petyniak, Otmar, 1967-
Médium: Kniha
Jazyk: Czech
Vydáno: [Česko] : Nad Orlicí : 2011
Témata:
Conspectus: 641
Tagy: Přidat tag
Žádné tagy, Buďte první, kdo otaguje tento záznam!
LEADER 04172nam a2200529 i 4500
001 27148
003 CZ PrSKC
005 20201026082131.0
007 ta
008 150119s2011 xr a e f 000 0 cze
999 |c 27148  |d 27148 
020 |a 9788026079965  |q (v knize neuvedeno ;  |q kroužková vazba) 
040 |a OLA001  |b cze 
041 |a cze 
044 |a xr 
072 7 |a 641  |x Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla  |2 Konspekt  |9 19 
080 |a 641.568(437.3)  |2 MRF 
080 |a 641.568(437.32)  |2 MRF 
080 |a 641.565/.568  |2 MRF 
080 |a (437.3)  |2 MRF 
080 |a (437.322)  |2 MRF 
080 |a (437.31-18)  |2 MRF 
080 |a (083.12)  |2 MRF 
245 0 0 |a Kuchařka české a moravské vesnice :  |b Strážnicko, Podchlumí, Poorlicko /  |c na obsahu se autorsky podíleli Vít Hrdoušek, Tereza Peterová, Petr Kulíšek, Alena Matoušková, Lenka Snítilá, Vítězslav Haupt, Radek Sus, Marie Jakubíčková a Marie Jurečková ; autoři fotografií: Otmar Petyniak, František Paprštein, Petr Kulíšek, Tereza Peterová, Vítězslav Haupt a Vít Hrdoušek ; 
246 3 |a Strážnicko, Podchlumí, Poorlicko - kuchařka české a moravské vesnice 
264 1 |a [Česko] :  |b Nad Orlicí :  |b Podchlumí :  |b Strážnicko,  |c 2011 
300 |a 125 stran :  |b barevné ilustrace, fotografie ;  |c 21 x 25 cm 
336 |2 rdacontent  |a text  |b txt 
336 |2 rdacontent  |a statický obraz  |b sti 
337 |2 rdamedia  |a bez média  |b n 
338 |2 rdacarrier  |a svazek  |b nc 
500 |a "Venkovské tradice v krajině" 
500 |a Poděkování patří všem lidem, co vařili a pomáhali s přepisem či sběrem receptů. 
520 |a Kuchyně našich předků v oblasti Podkrkonoší (Podchlumí) a Poorlicka nabízí netušené množství dnes již možná zapomenutých a neznámých receptů. Pokrmy bývaly jednodušší a jednotvárnější. O tom, co se bude v chalupách vařit, rozhodovalo především roční období. Nejvíce se v podhorských oblastech vařily a podávaly polévky a pokrmy z brambor. Významnou úlohu ve stravě místních obyvatel měly houby. Masa bylo mezi obyčejnými lidmi málo, proto se připravovalo jen zřídka, především při svátečních příležitostech. Obě oblasti nám dnes nabízejí nejen krásnou přírodu, ale i kulinářské dědictví plné svérázných chutí a vůní, které stojí za to uchovávat.  |b Vyzkoušet kulinární dědictví všech tří regionů bude určitě pro každého kuchaře amatéra i profesionála a koneckonců i strávníka zajímavé a věříme, že mezi uvedenými recepty najdete své oblíbené, které se stanou pevnou součástí vašich receptářů a kuchyní. Samozřejmě ve všech třech oblastech můžeme najít téměř totožné nebo jen mírně odlišné recepty - ukázkovým příkladem je kucmoch, na jehož přípravu můžete najít jen v běžně dostupných zdrojích desítky variant receptů. Určitě nechceme tvrdit, že právě ten náš recept je "ten pravý", ale snažili jsme se, aby recepty, které byly použity, pocházely od babiček a kuchařek z rodin, kde se předávají v nezměněné formě z generace na generaci už od nepaměti. Ale najdete tu i inovace a způsoby vhodnější pro naši rychlejší a profánní dobu. Snad naše "tradiční jídla z Moravy a Čech" alespoň trochu napomohou tomu, že tato kontinuita nebude přerušena. Přejeme Vám dobrou chuť! 
650 0 7 |a česká jídla  |7 ph116856  |9 1780 
650 0 7 |a moravská jídla  |7 ph115349  |9 1781 
650 0 7 |a tradiční jídla  |7 ph268220  |z Česko  |9 1782 
651 7 |a Strážnice (Hodonín, Česko : oblast)  |7 ge130976  |9 1783 
651 7 |a Hořický hřbet (Česko : oblast)  |7 ge855659  |9 1784 
651 7 |a Podorlicko (Česko)  |7 ge138803  |9 1336 
655 7 |a kuchařské recepty  |7 fd132687  |9 215 
700 1 |a Hrdoušek, Vít,  |d 1972-  |7 mzk2006322842  |4 aut  |9 1785 
700 1 |4 aut 
700 1 |a Petyniak, Otmar,  |d 1967-  |7 jo2002105729  |4 pht  |9 1786 
910 |a RKG570  |b SVID-N 
942 |2 ddc  |c KN 
993 |0 0  |1 460860000018  |6 N  |7 0  |9 28551  |c 1006  |d 2020-10-26  |e 0  |f SVIDNICE  |g N  |l SVIDNICE  |p MDT: 641 - Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla  |r 2020-10-26  |t 5  |y KN  |z NAUC